Pokojnina
September 12, 2016 No Comments Osebne finance admin

rencontre femme séropositive Podatki ZPIZ-a kažejo, da znaša povprečna pokojnina v Sloveniji 612,22 € (April 2016), medtem ko je bila povprečna neto plača 1.024,07 € (April 2016).
V našo pokojninsko osnovo se ne vštevajo dodatki, kot so prevoz na delo, prehrana, regres ipd., ki nam sedaj zvišujejo življenjski standard, zato je nemalokrat realna pokojninska vrzel mnogo višja.Trenutno povprečni prihodek upokojenca znaša manj kot 60 % prihodkov zaposlenega.

ZAKAJ BI VARČEVALI ZA POKOJNINO?

ker bo osnovna pokojnina bistveno nižja od plače, ki smo je navajeni
ker bodo vaši prihodki po upokojitvi vedno bolj odvisni od vaših prihrankov
ker boste potrebovali dodatna sredstva za zdravstveno in starostno oskrbo
ker dane še imate presežke, po upokojitvi pa boste potrebovali prihranke
Kaj je pokojninska vrzel?

Pokojninska vrzel je razlika med mesečnimi prihodki, ki jih prejemate v delovno aktivni dobi in mesečno starostno pokojnino, ki jo bomo prejemali, ko bomo upokojeni. Pokojninsko vrzel je potrebno izračunati čim bolj natančno in pri tem upoštevati tudi spremenljivke, ki vplivajo na to, koliko denarja bomo po upokojitvi dobivali in kolikšne življenjske stroške bomo imeli.

Za pokojnino pričnite varčevati čim prej!

Kako pokriti pokojninsko vrzel v višini 400 EUR?

Kaj pomeni, če odlašamo z varčevanjem za pokojnino nekaj let?

Želimo privarčevati 100.000€ kapitala in si s tem omogočiti 400€ dodatne mesečne rente pri pokojnini.

Poglejmo konkreten primer:

25 let stara osebamora za 400 € dodatne pokojnine 40 let varčevati 70 € na mesec, medtem, ko mora 40 let stara osebe varčevati 25 let 155 € mesečno za isto višino dodatne pokojnine.

To pomeni, da bo 25-letnik za svojo pokojnino vplačal skupni znesek v višini 33.600 €, ob dejstvu, da začne varčevati 15 let kasneje pa bo moral vplačati skupni znesek v višini 46.500 €. Z razliko si lahko danes kupimo zelo dober avto.

Slovenci za starost v povprečju varčujemo 30-50 evrov na mesec kar nikakor ni dovolj. To bi mogoče zadoščalo, če bi nekdo, ki je še zelo mlad (20 let), vlagal mesečni znesek za obdobje naslednjih 40 let pri povprečni donosnosti osem odstotkov.

IZDELAMO VAM LASTEN POKOJNINSKI NAČRT IN IZRAČUNAMO POKOJNINSKO VRZEL!

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *