Varčevanje za otroke
September 12, 2016 No Comments Osebne finance admin

voucher88 deposit Starši imamo do otroka ogromno odgovornost. Poleg zagotavljanja varnega okolja, primerne vzgoje ter vrednot je potrebno razmišljati tudi dolgoročno, o otrokovi izobrazi, prvem avtomobilu morda celo reševanju otrokovega stanovanjskega problema.
Že dolgo vemo, da izobrazba še zdaleč ni brezplačna in, da smo prav mi, starši, tisti, ki bomo morali poskrbeti za to, da bo naš otrok dosegel ustrezno izobrazbo in zaposlitev.

Ključna vprašanja, ki si jih moramo kot starši postaviti so:

Kako bomo poskrbeli za ustrezno izobrazbo svojih otrok?

Ali bomo lahko svojemu otroku omogočili željen študij, mogoče celo v tujini?

Želimo otroku vsaj malo finančno pomagati ob nakupu prvega stanovanja?

Kje, kako, kdaj in koliko torej varčevati, da bomo kos finančni odgovornosti do lastnih otrok?

V večini zahodnih držav je varčevanje za šolanje otrok že dolga leta samoumevno. Za razliko od nas je študij marsikje v tujini plačljiv, šolnine pa zelo drage. Marsikateri študent brez bogate družine je primoran vzeti kredit za študij, ki ga odplačuje po nastopu službe.

Glede na spremembo zakona o štipendiranju dijakov, je tudi v Sloveniji veliko dijakov ostalo brez štipendij . Otrokova izobrazba, je tako za starše vedno večje finančno breme in bo v prihodnosti še dražja! Plačilo študija, nakup prvega avtomobila ali nakup stanovanja so povezani z visokimi stroški, zato lahko z majhnimi mesečnimi vložki na daljšo dobo svojim otrokom zagotovimo varnejšo prihodnost, brez visoke finančne obremenitve.

Optimalno bi bilo, da se starši lotijo varčevanje za otroka čim prej, najbolje že ob njegovem rojstvu. Kajti samo tako, bomo starši lahko dosegli, da se bomo do otrokovega študija, brez velikih odrekanj, pripravili na tako velik finančni zalogaj.

Pomembne koristi, ki jih pridobite starši z zajamčenim varčevanjem za otroke:

sebe finančno razbremenite, saj se je lažje sedaj odreči 50 € kot pa kasneje dajati študentu 300 € ali več mesečno
dvig enkratnega zneska za poplačilo šolnine
otroku omogočimo socialno varnost, ne glede na to kaj se pripeti (možnost izplačila visoke zavarovalne vsote v primeru smrti starša)
naši otroci so tako lahko hkrati zaščiteni pred dedovanjem kreditnih obveznosti

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *